fbpx

Skip links

Deli

Usmerjevalne table v Bohinju in na Bledu

Gorenjska dragulja Bohinj in Bled vsako turistično sezono privabita množice turistov. Do obeh krajev se večina obiskovalcev pripelje z avtomobili ali avtobusi, kar je v zadnjih letih težko obvladovati. Na žalost prvi vtis turistov tako ni bil čudovita narava, ampak prometni kaos – zastoji in pomanjkanje parkirišč. Na pomoč so priskočile usmerjevalne table na prosta parkirna mesta.

Preprosta strategija

Slepo iskanje parkirnih mest na prometno obremenjenih lokacijah je po zadnjih raziskavah glavni krivec za kar 30% prometnih zastojev. Obe občini sta spoznali, da je ureditev prometa ne samo potrebna, temveč nujna. Za začetek so sprejeli strategijo, ki bo parkirišča premaknila z obrobji obeh jezer in izhodiščnih točk za izlete v gore. Na ta način sistem, ki omogoča, da obiskovalci svoja vozila parkirajo v neposredni bližini jezer, ne bo več kvarili čudovite podobe narave z nepregledno pločevinasto množico. Svoja vozila bodo obiskovalci parkirali na bolj oddaljenih, t. i. “park and ride” (P+R) parkiriščih, od tam pa jih bo v bližino jezer pripeljal organiziran prevoz.

Usmerjevalne table

Za izvajanje takih ukrepov, sta morali občini Bled in Bohinj vzpostaviti ustrezen način štetja prometa in zasedenosti parkirišč. Uvedli sta pametni sistem ustreznih obvestilnih in usmerjevalnih tabel s spremenljivo vsebino na LED prikazovalnikih, ki so zdaj posejane na več vstopnih in s prometom obremenjenih lokacijah v občinah. Na parkiriščih, kjer je možno štetje z detektorji vozil ali senzorji so vgrajene ustrezne naprave, kjer pa to ni izvedljivo, zasedenost na parkirišču izračunava algoritem, ki podatke o plačanih parkirninah in uporabi mestne kartice zajema iz parkirnih avtomatov.

V Bohinju se je v sezoni 2018 za parkiranje na P+R parkiriščih in prevoz z javnim prevozom do želenega cilja odločilo 30.000 uporabnikov. S tem se je občutno zmanjšala prometna obremenjenost ob jezeru. Glede zasedenosti parkirišč je zdaj ponekod že možen vpogled v spletno aplikacijo. Ta nadalje olajša parkiranje uporabnikom, na skrbniški strani pa posebna mobilna aplikacija upravitelju sistema omogoča preklapljanje med avtomatskim in ročnim krmiljenjem informacijskih tabel s spremenljivo vsebino (smerne puščice, besedilni izpisi, podatki o zasedenosti, semaforji). Na ta način lahko administrator, v s prometom najbolj obremenjenih trenutkih, prevzame nadzor nad tablami in jih po svoji presoji hitreje prilagaja glede na trenutne razmere.

Prihodnost z manj gneče?

Občini Bled in Bohinj sta tako z učinkovito rešitvijo že zdaj nekoliko razbremenili promet. Uporabniki seveda ne bodo iz danes na jutri začeli uporabljati P+R parkirišč. Sčasoma se bo to zgodilo povsem naravno, občini pa sta najpomembnejši korak že naredili. Lahko se nadejamo vse krajšega časa, namenjenega parkiranju, kar bo obiskovalcem omogočilo kvalitetnejšo izkušnjo v občinah.

Uporabniki lahko parkirnino že plačajo z SMS sporočili in aplikacijo. V prihodnosti nadgradnja sistema omogoča tudi preizkus novih tehnologij za štetje in zaznavanje prometa. Te so sposobne prepoznavati tako registrske številke kot tudi razlikovati med prometom osebnih vozil, avtobusov, kombiniranih vozil, kolesarjev in pešcev.

Return to top of page