fbpx

Skip links

Deli

Kamp Danica in pristopna kontrola s prepoznavo registrskih tablic

Kamp Danica v Bohinju je zasidran v enega najlepših delov severozahodne Slovenije in je bil leta 2018 izbran za najlepši slovenski kamp. Obkrožajo ga Julijske Alpe in Triglavski narodni park, Zgornja in Spodnja Bohinjska dolina, hribi in najvišji vršaci Slovenije. Lokacija daje kampu prav poseben pečat in nič čudnega ni, da je večino poletnega časa zaseden. Približno dvesto, z drevesi zaščitenih travnatih parcel, naenkrat sprejme približno štirikrat toliko gostov. Do uvedbe nove tehnologije pristopne kontrole so gostje z vozili v kamp dostopali skozi eno samo zapornico, ki se je odpirala preko stikal v recepciji ali z brezstičnimi karticami. Sistem ni omogočal natančnega pregleda nad prehodi in omejitev glede na čas in lokacijo.

Zastareli sistem

Brezstične kartice so si uporabniki med seboj lahko posojali, omogočen je bil večkratni vstop brez pogojenega izhoda. Sistem ni razlikoval vozil, ki so imela dovoljenje za  vstop od tistih, ki jim dostop ni bil dovoljen. Ker je bila zapornica samo ena, promet preko nje pa je potekal dvosmerno, je bil posledično omogočen prehod brez validacije uporabnika. Dodatne težave je povzročalo tudi vračanje brezstične kartice ob odjavi gostov. Posamezniki, ki so se iz kampa odjavili dan pred odhodom, jih namreč niso vrnili. Kartice niso imele določene datumske veljavnosti, tako, da so nekateri to izkoriščali in kamp zapuščali kasneje od predvidene ure ali celo datuma odhoda.

Večplastna rešitev pristopne kontrole

Vstopna točka v kamp Danica je od aprila urejena s pristopno kontrolo, vezano na prepoznavo registrskih tablic. Ta je sinhronizirana z rezervacijskim sistemom Bookick, ki omogoča predhodni vpis registrskih številk ob spletni rezervaciji parcele v kampu. Stranka lahko brez nepotrebnega čakanja na dovoljenje za vstop prevozi vstopno točko in se namesti na dodeljeno parcelo. Na recepcijo se lahko vrne kasneje in uredi vse potrebno za prijavo.

Izhodi in vhodi so prilagojeni strankam, ki ne potrebujejo nobenih kartic ali ključev. Izgubljene in nevrnjene kartice so stvar preteklosti, stranke pa lahko registracijo opravijo v času, ki jim najbolj ustreza. Sistem je odličen tudi za intervencijska in servisna vozila. Vozniki namreč ne potrebujejo večjega števila kartic ali ključev, ampak so prehodi vezani na vozila oziroma njihove registrske številke.

Z novim sistemom pristopne kontrole so v kampu Danica večplastno rešili dodeljevanje in nadzor pravic za vstopanje in izstopanje iz kampa. Goljufanje je postalo stvar preteklosti, tisti najbolj premeteni gosti pa ne morejo več zastonj vstopati v kamp. Sistem omogoča celovit in natančen pregled nad vozili v kampu, prehajanje zapornic je enostavno in hitrejše, razbremenjeno pa je tudi samo osebje na recepciji.

Return to top of page