fbpx

Skip links

Deli

Vstopnični sistem soteska Vintgar in kontrola pristopa

Človek je na različne načine opomnjen, kako nemočen je v primerjavi z zobom časa in surovo močjo narave. Njenim stvaritvam ne sežemo do kolen, v Sloveniji pa se nam radodarno razkazuje v vsej svoji veličini. Eden izmed njenih biserov je 1600 metrov dolga in 250 metrov globoka soteska Vintgar. Najdemo jo na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, štiri kilometre severozahodno od središča Bleda.

Soteska Vintgar – tudi do 5000 obiskovalcev dnevno

Edinstveni ekosistem v čudovito sotesko, ki jo je izdolbla reka Radovna, letno privabi tudi do 400.000 obiskovalcev. Če pomislimo, da še vedno se več kot 95% obiskovalcev vstopnice kupi na prodajnem okencu, je številka še toliko bolj neverjetna. Pregled in prodaja vstopnic sta bila v pristojnosti enega zaposlenega na vsakem koncu soteske, ki sta dnevno lahko sprejela tudi do 5000 ljudi. Tako masovna ročna kontrola vstopnic ne omogoča natančnega pregleda nad stanjem v soteski. V turističnih konicah povzroča gnečo, ki lahko skruni doživetje, še več obiskovalcev pa bi lahko ogrozilo tudi njihovo varnost.

 

Vstopnični sistem

Z letošnjim letom je težavo rešila nova programska oprema za izdajo vstopnic. Ta omogoča prodajo na sami lokaciji, preko mobilnih blagajn ali preko spleta. Na posameznih lokacijah programsko opremo uporabljajo tudi za poslovanje bara, prodajo spominkov in zaračunavanje parkirnine. Kontrolne točke so opremljene z vrtljivimi vrati z večfunkcijskimi čitalniki za avtomatski pregled vstopnic tako tistih prodanih na sami lokaciji, kot tistih kupljenih preko sistema Olaii, ki jih obiskovalci lahko natisnejo doma ([email protected]) ali koristijo s pametnim telefonom.

Od uvedbe sistema kar tretjina obiskovalcev plačuje s kartico, odpravljen pa je tudi faktor človeških napak. Vrsta pred blagajno je krajša, hkrati pa je omogočena natančna analitika prodaje vstopnic in ostalih artiklov. Ta bo pripomogla k boljšemu načrtovanju oglaševanja soteske, kot tudi morebitne razširitve ponudbe storitev.

Nakup prilagojen stranki

Z novim sistemom je olajšano delo naročnikov storitve in obiskovalcev. Vsak si sam lahko izbere način nakupa, ki mu najbolj ustreza. Soteska Vintgar od uvedbe diha lažje, saj jo je razbremenil natančen pregled števila ljudi, ki v danem trenutku uživajo v njenih lepotah. Na ta način ima narava – ta mogočni arhitekt – znova proste roke, da sotesko še naprej oblikuje kakor si je zamislila pred več deset tisoč leti.

Return to top of page